0523-480 90

Hur kan jag hålla mina tänder friskare och undvika många besök hos tandvården?


Vi är alla olika, likaså vara munnar. En del tycks inte behöva anstränga sig så mycket och ändå klara sig utan att få varken hål i tänderna eller tandlossning. En del av oss däremot behöver tänka lite noggrannare kring hur vi tar hand om våra tänder för att de ska hålla sig friska. Nedan har vi samlat några enkla råd som kommer att hjälpa dina tänder att må bättre.

Tänderna behöver vila

  • Drick i första hand vatten. Undvik drycker som innehåller socker. Mjölk enbart vid måltid.

  • Undvik söta intag. Men visst får man unna sig något, men helst inte mer än en gång i veckan. 

  • Småät inte! Tänderna behöver vila mellan måltiderna för att inte drabbas av hål. Ät inte mer än 5 mål/dag inkl. mellanmål. Tänk på att även en liten smakbit av något under dagen räknas.

 

 

Använd fluortandkräm

Fluor är mycket viktigt för våra tänder, därför rekommenderar vi att din tandkräm alltid ska innehålla fluor, vilket de flesta tandkrämer gör idag.


  • Borsta tänderna två gånger/dag med en fluortandkräm (barn under 6 år ska använda barntandkräm). Använd ca 2 cm tandkräm (barn under 6 år ska endast ha en liten klick tandkräm, som deras lillfingernagel). Tips! Smörj först alla tänder med tandkrämen innan du borstar, så att alla tänder får lika mycket tandkräm.

  • Glöm inte att göra rent mellan tänderna! Tandborsten kommer inte åt mellan tänderna (inte el-tandborste heller), så man behöver använda ett ytterligare rengöringshjälpmedel (ex. tandtråd eller tandpetare) utöver tandborsten. Din tandläkare/tandhygienist hjälper dig att hitta ett hjälpmedel som passar dig.


Ibland behövs lite mer

  • Din tandläkare/tandhygienist kan ordinera dig extra fluortillskott om det finns en ökad risk för att du ska få hål i dina tänder. För att fluortillskottet ska ha god effekt så är det viktigt att du rengör dina tänder noga varje dag.


Fluorskölj är ett mycket bra tillskott av fluor till tänderna. Vi rekommenderar att man använder en fluorskölj som innehåller minst 0,2% natriumfluorid (NaF) för vuxna och barn över 12 år. Yngre barn som klarar av att skölja utan att svälja hela lösningen kan skölja med en fluorlösning som innehåller 0,05% natriumfluorid.    Hur gör jag rent tänderna på bästa sätt?

    Vi rekommenderar alltid en mjuk tandborste/el-tandborste och att man använder tandtråd, tandpetare eller mellanrumsborstar. Hos oss kan du köpa produkter från bl a Tepe och Plackers. Nedan kan du se video på hur man gör rent tänderna på bästa sätt men hjälp av TePe's borstar och övriga hjälpmedel.